CHEILE TĂTARULUI MUNȚII BUCEGI

În acest loc se ajunge din DN 71 Targoviște – Sinaia, via DJ 713 Șaua Dichiului – Piatra Arsă. În dreptul cabanei Dichiu se face stânga și se merge spre Barajul Bolboci.

Intrarea in ele facandu-se dupa Lacul Bolboci. Se afla chiar intre Barajul Bolboci – Platoul Padina si Peștera Ialomiței Au fost declarate rezervație naturală in anul 1970.

Este o rezervație naturala de tip geologic si panteologic, iar accesul până la ea se face ori de pe drumul inspre Peștera Ialomiței, care poate fi parcurs cu mașina. O alta varianta este traseul marcat de la cabana Padina. Aria protejată ocupă o suprafata de 0,5 hectare si se caracterizează prin doline, lapiezuri, peșteri, fauna salbatică si floră cu specii rare.

Cheile Tătarului au fost declarate si monument al naturii, iar sectorul considerat a fi cel mai frumos este Tătărul Mare. Cheile au fost săpate de râul Ialomita, care, in dreptul acestui sector ce se intinde pe 300 de metri, a reușit sa dea nastere unor versanți abrupți spectaculoși. Cheile au apărut din calcarele Munților Tătarului.

Mai mult, pe partea stânga a cheilor, in care predomină cascadele si saritorile, se afla cele mai inalte pesteri din Romania. Acestea sunt Pestera Ursilor si Pestera Mica, a caror inalțime este de 1.548 de metri. Peștera Urșilor este imparțită in doua coridoare – primul are 88 de metri lungime, in timp ce cel de-al doilea are 25 de metri. Comparativ cu alte peșteri din țară, acestea două au dimensiuni foarte mici, însă sunt importante deoarece au fost gasite urme de vatra, dar si oase de urs, specia Ursus spelaeus.

Cheile Tătarului sunt importante si din punct de vedere peisagistic, frumusețea fiind completată de râul care insoțește cheile. Vegetația nu este una abundentă, iar plantele prezente sunt termofile. Unele dintre ele sunt protejate prin lege, asa ca e interzisă ruperea lor. Fauna este alcatuită, in mare parte, din urs brun, capra neagra si alte specii caracteristice Muntilor Bucegi.