Sinaia este unul dintre puţinele oraşe din Europa care au două gări regale, de aceste două obiective fiind legate evenimente importante ale istoriei, dar şi momente de fast prilejuite de oprirea în această zonă a celebrului tren Orient Express. Acest legendar tren, sinonim al vacanţelor de lux din Europa, care pune Sinaia pe o extrem de selectă şi scurtă hartă europeană, alături de capitale şi oraşe precum Londra, Milano, Paris, Zurich, Budapesta sau Atena.
Când spui „Sinaia”, spui regalitate, eleganţă, lux, istorie, concepte care au străbătut vremurile, fiind şi azi la fel de actuale pentru „Perla Carpaţilor”. Apariţia localităţii este strâns legată de deschiderea circulaţiei pe Valea Prahovei, în 1879 fiind terminată calea ferată, astfel că a apărut şi prima gară din Sinaia.
Odată cu realizarea gării de călători, a fost construită în vecinătatea ei, în 1886, şi prima gară regală care a funcţionat ca atare până în 1940, căpătând apoi diverse alte destinaţii, precum club muncitoresc, sală de spectacole, restaurant, discotecă, atelier de tâmplărie sau biblioteca. În prezent, aici funcţionează un spaţiu muzeal interactiv dedicat căilor ferate.
Prin 1933, Regele Carol al II-lea îi comandă renumitului arhitect Duiliu Marcu să realizeze o nouă gară regală, finalizată în 1940, care este şi astăzi funcţională şi serveşte în acest scop, la nivel de vizite de preşedinte de stat, a menţionat arhitectul.
Potrivit acestuia, noua gară regală a fost făcută cu mai mult „dichis”, fiind o construcţie modernă, de factură cubistă, sobră, placată integral cu piatră din cariera Izvor.
https://bilete.cfrcalatori.ro/ro-RO/Statie/Sinaia