Parcul „Dimitrie Ghica”

Parcul „Dimitrie Ghica” este amplasat în centrul oraşului Sinaia pe domeniul Dimitrie Ghica şi îmbinǎ neîncetat frumuseţea naturii cu arta arhitecturalǎ. Parcul este cunoscut ca loc de contemplare şi relaxare printre multele alei ce îl strǎbat şi umbra bǎtrânilor arbori monumentali.

Regele Carol I, în anul 1881, înfiinţeazǎ pe proprietatea prinţului Dimitrie Ghica un parc, cu o lungime de 350 de metri şi lǎţimea între 100 şi 150 de metri, unde Eforia Spitalelor Civile îl angajeazǎ pe arhitectul peisagist elveţian Eder pentru amenajarea acestuia. Pentru realizarea lui au fost mutate douǎ strǎzi, şoseaua ce mergea spre Predeal şi care trecea prin mijlocul lui şi strada care ducea la Mânǎstirea Sinaia. La data de 21 iulie 1890, seara, au fost aprinse primele becuri electrice pe bulevard, dar şi în parc, înlocuind vechile lǎmpi cu gaz.

În perioada 1948 şi pânǎ la sfârşitul anului 1952, parcul a fost împrejmuit cu gard de lemn şi transformat în tabǎrǎ pentru refugiaţi, femei şi copii din rǎzboiul civil din Grecia. La plecarea lor, parcul a suferit mari stricăciuni. Acesta intrǎ în reparaţie generalǎ pânǎ în anul 1954.

Omagiu adus personalitǎţilor care au locuit sau au fost în trecere prin Sinaia pentru creaţiile lor

Pe lângǎ suprafaţa mare şi uşor înclinată, în formă de romb, aici se regăsesc mai multe specii de arbori centenari, molizi, castani şi fagi, este strǎbǎtut de alei principale şi secundare, iar între ele sunt formate peluze de gazon.

La intrarea principalǎ în parc este statuia din bronz a actorului Ion (Iancu) Brezeanu, care a trǎit între 1869-1940 și a fost cetǎţean de onoare al oraşului. În luminişuri sau la umbra arborilor pot fi admirate busturile falnice, adevǎrate opere de artă ale unor celebritǎţi, care au locuit sau doar au vizitat oraşul: Mihai Eminescu, Ion Creangǎ, Nicolae Bǎlcescu şi Dimitrie Ghica, al cǎrui nume îl poartǎ parcul.

Dimitrie Ghica, fiul lui Grigore Dimitrie Ghica, domnitorul Țǎrii Româneşti, nǎscut la Bucureşti în anul 1868, a fost prim-ministru al României din partea Partidului Conservator, între anii 1868-1870, când şi-a dat demisia, și a decedat în anul 1897 la Bucureşti.

Parcul astăzi

Spaţiul din interiorul parcului este dotat cu locuri de joacǎ pentru copii pe timpul verii, iar iarna se monteazǎ un patinoar artificial, o fântânǎ de dimensiuni mari cu bazin rotund unde vara se pot închiria vaporaşe teleghidate pentru pilotaj pe apă.

Tot în interiorul lui întâlnim foişoare amenajate pentru odihnǎ şi şuete. Pe scena amenajatǎ în parc se desfǎşoarǎ numeroase concerte în weekendurile cǎlduroase de varǎ. În luna septembrie are loc Festivalul Toamnei ,,Sinaia Forever”, cel mai mare eveniment al oraşului.

Odată cu renovarea parcului, a fost restaurată şi banca regalǎ care face parte din cele cinci bǎnci regale construite în anul 1905, pe vremea Regelui Carol I, inscripţionarea pe speteazǎ indicǎ anul construcţiei. Parcul gǎzduieşte Muzeul Rezervaţiei Naturale Bucegi şi frumoasa clǎdire a Cazinoului Sinaia, transformat recent în Centrul Internaţional de Conferinţe, unde periodic se organizeazǎ târguri şi expoziţii.

Parcul „Dimitrie Ghica” este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Sinaia atât pentru localnici, cât şi pentru turiştii români şi strǎini.